27 Nisan 2010 Salı

02 Mayıs 2010 - Pazar - Aizonai Fotoğraf Çekim Gezisi

Kütahya'ya 57 km uzaklıktaki Çavdarhisar ilçe merkezinde bulunan Aizonai kentinin adının mitoloji kahramanı Azan'dan geldiği sanılıyor. Söylenceye göre Azan, Zeus'un kızlarından Su Perisi Erato ile Arkadya ulularından Kral Arkas'ın oğludur. Öncü Friglerin yerleştiği güneydeki birçok tepe gibi Aizonai'de Friglerin ana yerleşimlerinden biridir. Kentin yüksek platosu üzerinde bulunan Zeus Tapınağı'nın çevresinde yapılan kazılarda, M.Ö. 3000 bin yıllarına ait yerleşme tabakaları ortaya çıkarılmıştır.

Kalıntılar arasında, Zeus Tapınağı, 20 bin kişi kapasiteli tiyatro ve ona bitişik 13 bin 500 kişilik stadyum, iki hamam, dünyanın ilk borsa yapısı, sütunlu cadde, Kocaçay üzerinde ikisi ayakta beş köprü, Meter Steunene kutsal alanı, nekropoller, Kocaçay üzerinde antik bir bent, su yolları, anıtsal kapı yapıları bulunmaktadır. Aizonai antik kenti Efes, Bergama, Side gibi kentlerle çağdaştır.

Aizonai'nin tarihi M.Ö. 3. bin yıllarına kadar uzanmasına karşın, kentte görülebilen yapıların tamamı 1-2. yüzyıl Roma dönemine aittir. Kentle özdeşleşmiş Zeus Tapınağı da bu dönemde yapılmış. Tapınağın Zeus'la birlikte ana tanrıça Kybele'ye de adanmış olduğu sanılıyor. Aizonai'de görülebilecek diğer kalıntılar arasında tiyatro ve hemen bitişiğindeki Stadium, 450 metre uzunlukta olduğu sanılan sütunlu cadde, Gymnasion, hamam ve anıtsal mezar bulunuyor. Kentteki kazılardan çıkarılan eserlerin bir bölümü ise Kütahya Müzesi'nde sergileniyor.

Gezi Planı
* Saat 07:00 de Gren Cafe`de buluşulup hareket edilecektir.
* Saat 10:00 sularında Çavdarhisar da olunması planlanmaktadır. Zeus tapınağı ve serbest çekim zamanıyla akşam hava kararınca dönüşe geçilecektir.
* Bursa`ya tahmini dönüş saati 22:30 dur.

Notlar:
- Gezi için son başvuru tarihi 30 Nisan 2010 Cuma Günü olup, gezi ücretinin Gren Cafe`ye ulaştırılması gerekmektedir.
- Rezarvasyon için grencafe@gmail.com adresine Adınızı, Soyadınızı, kaç kişi katılacağınızı ve telefon numaranızı mail atınız.
- Ulaşım minübüs ile olacaktır.
- Yol masrafından oluşan gezi ücreti 35 TL dir.
- Bu Geziler Vip Ekspres Turizm işbirliği ile yapılmaktadır.
- Ayrıntılı Bilgi: 0224 223 60 64

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder